Geplaatst op Geef een reactie

Ravensara en Ravintsara: twee schitterende etherische oliën uit Madagaskar

Er zijn weinig etherische oliën die zoveel verwarring met zich meebrengen door de vele uiteenlopende informatieverstrekking over hun inhoudsstoffen en toepassingen.
Etherische olie Ravensara is weinig bekend ten opzichte van de zeer gewaardeerde Ravintsara olie.

1. Ravensara – Ravensara aromatica (Sonnerat)

CHEMISCHE COMPONENTEN:

Ravensara aromatica: limonene, methyleugenol, methylchavicol (estragole), sabinene, alphaterpinene

DUIDING:

Ravensara aromatica is een 15 tot 20 meter hoge struikachtige boom die inheems is in Madagaskar en behoort tot de laurierfamilie. De Ravensara aromatica groeit op hoogtes tot boven de 2000m en creëert beschermende stoffen tegen de koude.
Via zijn etherische olie, gedestilleerd uit de donkergroene bladeren, geeft hij deze bescherming door aan de mens. De etherische olie is helder, lichtgeel en dun van consistentie.
Bij verkoudheden in bovenste en onderste luchtwegen is de Ravensara olie, met zijn antivirale, antibacteriële en slijmoplossende eigenschappen, een geschikt alternatief voor sterke etherische oliën als eucalyptus- en muntsoorten.
Inhalaties samen met mirte, cajeput of met niaouli, zowel in een inhalostick als in de inhaleertas, zijn zeer weldoend.
Ravensara verdampen in de ruimte, al dan niet samen met citrusoliën zoals citroenschil, is schitterend in deze coronatijd.

De belangrijkste chemische componenten zijn methylchavicol en methyleugenol: deze fenylesters hebben antioxiderende en ontstekingsremmende kwaliteiten.
Ze werken licht verdovend en pijnverzachtend bij reuma en spierkrampen en bij (darm)krampen met nerveuze oorsprong. Massages met EO ravensara in een draagolie werken hierbij weldadig, bv. 5 dr. ravensara en 5dr.  lavendel (Lavandula officinalis) in 20ml amandelolie.
Bij gewrichtspijnen masseer je dagelijks de zones in met 5 dr. ravensara, 5 dr. laurier en 3 dr. wintergreen op 20ml Sint -Jansolie of zwarte komijnolie.

Ravensara olie bevat ook limoneen waardoor ze opmonterend werkt, negatieve gedachten en depressieve gevoelens verdrijft en vermoeidheid vermindert. Haar sterk kruidige geur werkt als een mentale opkikker en verlicht hoofdpijnen.

Ravensara is ook geschikt om toe te voegen aan je ecologische schoonmaakproducten zoals bv. een desinfecterende spray die de oppervlakken reinigt van microben, virussen en schimmels. Voorbeeld: Voeg 40 druppels EO ravensara toe aan 100 ml schoonmaakazijn.

VEILIGHEID:
Het gebruik van EO ravensara aromatica bij zwangerschap en borstvoeding wordt afgeraden, evenals gebruik in de baden.

Opmerking: Uiteraard is dit geen volledige weergave van alle mogelijke toepassingen maar wellicht behoort deze etherische olie nog niet tot je verzameling en inspireert deze info om ermee aan de slag te gaan.


2. Ravintsara – cinnamomum camphora cineol

(Ravintsara plantage in Madagaskar)

CHEMISCHE COMPONENTEN:

Ravintsara: 1,8-cineol, sabinene, alpha- & beta-pinene, alpha-terpineol, terpinene-4-ol

DUIDING:

De Cinnamomum camphora/Ravintsara (= ‘geurig/helend blad’) behoort eveneens tot de laurierfamilie (Lauraceae) en stamt oorspronkelijk uit Japan. Ruim 200 jaar geleden werd deze kamferboom in Madagaskar ingevoerd waar hij zich aan zijn nieuwe habitat heeft aangepast met de vorming van nieuwe actieve stoffen ter bescherming van zichzelf.  Ravintsara is het 1,8 cineol(eucalyptol)-type kamferboom dat specifiek is voor Madagaskar. Hij groeit er in de natte tropische bossen en wilde hooglanden van een bijna ongerept paradijs.

Ravintsara olie bevat tussen de 45% tot 60% 1,8 cineol en is aldus een zeer goede slijmoplossende olie, in hoofdzaak bij virale verkoudheden.
Omwille van de antivirale werking is de ravintsara olie ook goed in te zetten bij koortsblaasjes (meermaals per uur aanstippen) en bij herstel van virale ziektes zoals kinderziektes en klierkoorts (ziekte van Pfeiffer).
Het hoge percentage monoterpenen (tot 30%) maakt het tot een frisse, aangename en geschikte olie om te verdampen. Ze is puur of in synergie met de ravensara aromatica, eucalyptussoorten, tea tree, mirte, citroengras of litsea een schitterende ontsmetter van leefruimtes en ziekenkamers.
Tegelijk heeft Ravintsara een rustgevende werking en is daarom geschikt om ook ’s nachts te gebruiken om de luchtwegen zuiver en open te houden, de immuniteit op te bouwen en de geest tot rust te brengen.

VEILIGHEID:
Door het hoge cineolgehalte wordt de ravintsara olie afgeraden bij kinderen met (spastische) luchtwegproblemen.

AANDACHT:
Aromatherapie is het geïnformeerd gebruik van etherische oliën.
Hou rekening met contra-indicaties, correcte dosering, verdunning en toepassingen.
Raadpleeg een arts of aromatherapeut voor een juist en veilig gebruik bij baby’s en jonge kinderen en tijdens specifieke levensfasen zoals bv. zwangerschap en borstvoedingsperiode.
Vermijd contact met ogen en slijmvliezen.
Buiten het bereik van kinderen houden.

 

Tekst: Veerle Waterschoot
Copyright: Oshadhi.be

Geef een reactie