Wat zijn hydrolaten?

Hoogwaardige planten- en bloemenwaters

Eindproduct van de stoomdestillatie

Net als etherische oliën zijn hydrolaten het eindresultaat van de stoomdestillatie van plantenmateriaal (zijnde bloemen, kruiden, bladeren, zaden, naalden, houtschilfers, hars of wortels).
Een hydrolaat is het waterige eindproduct en bevat alle destilleerbare, in water oplosbare inhoudsstoffen (samengestelde suikers, carbonhydraten, mineralen, vitamines, bitterstoffen, enzymen, looistoffen, flavonoïden, …) evenals de wateroplosbare aromatische moleculen (± 0,2%) van de plant.

Door de verdunde en subtiele structuur is de hydrolatentherapie in vergelijking met aromatherapie een zachte therapievorm, doch met een krachtige inwerking.
Hoewel het eeuwenoude gebruik van hydrolaten in de vergetelheid was geraakt krijgt ze in de laatste decennia steeds meer haar welverdiende plaats terug binnen de aromatherapie. Steeds meer destillateurs destilleren met als hoofddoel het bekomen van een hoogwaardig hydrolaat.

Hydrolaat versus etherische olie

Hydrolaten hebben kwaliteiten die nauw aanleunen bij de overeenkomstige etherische olie maar bezitten ook een aantal unieke eigenschappen. De beide eindproducten van een plantendestillaat zijn in feite complementair. Het hydrolaat bevat de wateroplosbare inhoudsstoffen van de gedestilleerde plant terwijl de etherische olie enkel de in vet oplosbare geurstoffen bevat.

De etherische olie heeft een krachtige geur, is vluchtig, zeer geconcentreerd en mengt zich niet met water.
Het hydrolaat is subtiel geurend en smaakvol en mengt zich zeer goed met water.

Zowel de etherische olie als het hydrolaat hebben een eigen complex moleculair landschap. Het hydrolaat mogen we dan ook niet als een verdunde vorm van de etherische olie beschouwen maar als een natuurproduct met unieke eigenschappen.

Tekstbron en uitgebreide informatie over de specifieke eigenschappen en toepassingsmogelijkheden per hydrolaat:  Hydrolaten. Therapeutische, cosmetische en culinaire gids van Veerle Waterschoot.