Geplaatst op 1 reactie

Help, kriebelbeestjes in mijn haar!

Nog vóór de scholen hun deuren openden, bleken de gekende kriebelbeestjes hier en daar alweer hun intrede te doen.
Voor alle mama’s en papa’s met-de-handen-in-het-haar, hieronder onze aromatip om klein en groot te beschermen tegen luizenbezoek en om, indien nodig, ongewenste haargasten terug de deur uit te sturen. 

Aromatherapie in de behandeling van hoofdluizen en neten.

Preventief:

Druppel twee of drie druppels etherische olie op de kraag van de jas/kledij of op de kam of borstel waarmee je aansluitend de haren borstelt of wrijf achter elk oor een druppel in de huid. Geschikte etherische oliën zijn tea tree, citroengras (lemongrass) en eucalyptussoorten. Je kan ook een synergie maken, bv. 20 druppels eucalyptus globulus, 20dr tea tree en 20dr citroengras. Van deze synergie gebruik je dagelijks enkele druppels op één of meerdere van de aanbevolen plaatsen. Pas dit dagelijks toe alvorens je kindje naar school of opvang vertrekt of deelneemt aan een activiteit of het openbaar vervoer gebruikt. Ditzelfde advies geldt ook voor volwassenen.
Bij kindjes tot 6 jaar kies je voor eucalyptus radiata (ipv globulus) en druppel je de etherische olie of synergie enkel op de kledij of kam ze door de haren (dus niet rechtstreeks op de huid achter de oren).

Curatief:

Meng 100 druppels lavandula officinalis in 100ml haarconditioner. Masseer dit mengsel in op de droge hoofdhuid en op het droge haar dichtbij de hoofdhuid. Bij lange haren hoef je dus enkel deze zone in te wrijven met deze lavendelconditioner. Laat dit minstens twee uur inwerken, langer mag ook, evt. zelfs een hele nacht. Wikkel hoofd en haren in met huishoudfolie en zet in koude periodes of voor de nacht er nog een muts bovenop.
Daarna de haren zorgvuldig kammen met een neten- of luizenkam en dan pas uitspoelen en met een zeer milde neutrale shampoo wassen. Een netenkam is echt noodzakelijk, dus geen andere kam gebruiken om de dode luizen en neten uit het haar te verwijderen.
Deze behandeling drie dagen later herhalen. En tussentijds elke dag de preventieve zorg toepassen.
Deze lavendelconditioner is een zeer werkzaam alternatief voor de vele synthetische en neurotoxische bestrijdingsmiddelen waar de luizen intussen vaak resistentie tegen hebben opgebouwd. Dit recept ruikt heerlijk, vitaliseert de hoofdhuid, verlevendigt energetisch de omgeving van het hoofd en heeft een rustgevende werking op het zenuwstelsel van de gastheer/vrouw bij wie de luizen wonen.

Voorzorgsmaatregel:

Mocht de lavendelconditioner in het oog lopen, spoel dan overvloedig met water de ogen zuiver. Mocht een druppel pure etherische olie in het oog geraken, dan reinig je onmiddellijk het oog met een doekje gedrenkt in een plantaardige olie, bv. amandelolie, waarmee je over de oogbol wrijft van de buitenkant van het oog naar de binnenkant van het oog. De vette olie zal de etherische olie opnemen.

Duiding:

De hoofdluis is een parasiet (Pediculosis capitis) van 2 tot 4 mm die op de hoofdhuid van de mens leeft met het bloed dat hij uit de hoofdhuid haalt. Dit geeft jeuk. Als je dit leest, voel je het misschien al kriebelen. De eitjes van de hoofdluis worden neten genoemd en zetten zich vast op het deel van de haren tot zo’n 3 cm boven de schedel. Hoofdluizen kunnen twee dagen zonder bloed leven en kunnen daarom overgegeven worden via kledij. De ontwikkeling van een hoofdluis, die start als neet, duurt 7 à 10 dagen. Daarna heeft de luis een bestaan van een 20-tal dagen. Een volwassen hoofdluis kan al na 2 dagen tot 10 eitjes per dag leggen. Hoofdluizen houden van warmte. Daarom zijn ze vooral in het nekhaar en achter de oren te vinden, de temperatuur is hier meestal tussen de 28 en 30° C.

Tekst: Veerle Waterschoot
Copyright: Oshadhi.be

1 gedachte over “Help, kriebelbeestjes in mijn haar!

  1. Goede product- en gebruiksomschrijving waar je, als luis, terecht bang van wordt.

Geef een reactie