Toepassing

Hydrolaten kunnen zowel inwendig als uitwendig, zowel preventief als curatief, zowel symptomatisch als holistisch worden ingezet.
Terwijl etherische oliën in eerste instantie gebruikt worden voor inhalatie, werken hydrolaten therapeutisch het sterkst via inname.

Inwendig gebruik

In vergelijking met etherische oliën zijn hydrolaten eenvoudig en veilig in te nemen. Er zijn weinig bijwerkingen of tegenindicaties gekend. Hydrolatentherapie is geschikt voor iedereen en in het bijzonder aangewezen voor kinderen, bejaarden en hooggevoelige personen.
De fysieke en energetische kwaliteiten die de plant vrijgeeft via destillatie stellen ons in staat te revitaliseren op fysiek, mentaal en emotioneel vlak.

Daar hydrolaten vrij krachtige plantenconcentraten zijn in vergelijking met een kruideninfusie, vraagt inname van hydrolaten om een verdunning.

Algemene dosering voor volwassenen:

Doelstelling op fysiek gebied: 1 à 2 eetlepels hydrolaat verdunnen in 0,5 tot 1 liter bronwater, verspreid over de dag drinken.
Doelstelling op energetisch gebied: 1 koffielepel hydrolaat verdunnen in 0,5 tot 1 liter bronwater, verspreid over de dag drinken.
Laat je voor inwendig gebruik adviseren door een deskundig arts of aromatherapeut of raadpleeg betrouwbare literatuur.

Hydrolaten verdund in bronwater bieden een geschikte basis voor de bachbloesemtherapie. Suggesties vind je in het boek Hydrolaten. Therapeutische, cosmetische en culinaire gids van Veerle Waterschoot.

Culinair gebruik

Bij gebruik in de keuken zorgen hydrolaten voor subtiele culinaire verrassingen!
Een vleugje champaca hydrolaat in een glas champagne of het rooshydrolaat in een rode vruchtendrank, het hydrolaat van kaneelschors over gebakken appeltjes of toegevoegd aan een glas warm appelsap, oranjebloesemhydrolaat in rijstpap of pudding, rode pesto met het hydrolaat van oregano, en vele hydrolaten van kruiden geven een extra smaaktoets aan salades, dressings, soepen, graangerechten, enz.
Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de eindeloze toepassingsmogelijkheden van hydrolaten in de keuken. Aldus heel wat nieuwe smaaksensaties om te ontdekken en mee te experimenteren …

In het boek Hydrolaten. Therapeutische, cosmetische en culinaire gids van Veerle Waterschoot vind je basisrichtlijnen en recepten ter inspiratie.

Uitwendig gebruik

In uitwendige toepassing leveren hydrolaten een waardevolle bijdrage aan een natuurlijke huidverzorging.
Via het gebruik van een spraykop zijn hydrolaten gemakkelijk te sprayen als vochtinbrenger op het gelaat of als verfrissing op de huid, in de kamer, op de lakens, enz.