Kwaliteit

 

Een hydrolaat dat geschikt is voor therapeutisch gebruik is het natuurlijke resultaat van een stoomdestillatie en bevat geen alcohol of andere conserveringsmiddelen of additieven.

Gedestilleerd water waarin etherische oliën zijn opgelost met alcohol of een dispersiemiddel is geen bloesemwater of hydrolaat. Het is beduidend goedkoper maar heeft niet de therapeutische kwaliteiten van een natuurlijk hydrolaat. Lees daarom aandachtig het etiket.

 

Het etiket van een kwaliteitsvol hydrolaat dient volgende informatie te verschaffen:

 • De vermelding dat het hydrolaat 100% zuiver is en afkomstig van een stoomdestillatie
 • De botanische (Latijnse) naam van de gedestilleerde plant, bestaande uit een geslachtsnaam en een soortnaam. Bijvoorbeeld: Thymus vulgaris (tijm)
  Een correcte botanische naam garandeert de therapeutische eigenschappen toegeschreven aan het hydrolaat van de betreffende plant.
 • Het chemotype
  Afhankelijk van de groeiplaats (breedtegraad en hoogte) en de klimaatomstandigheden kan eenzelfde plantensoort andere concentraties aan inhoudsstoffen bevatten. Het chemotype dat na de botanische naam wordt vermeld geeft aan wat de hoogst geconcentreerde vluchtige inhoudsstof in het hydrolaat is. Bijvoorbeeld: Thymus vulgaris thymol, Thymus vulgaris linalol, Thymus vulgaris thuyanol.  De verschillende chemotypes van eenzelfde plantensoort hebben naast gemeenschappelijke eigenschappen ook eigen specifieke kwaliteiten.
 • Het land van herkomst
 • Gecertificeerd bio label
  Daar chemicaliën doorgaans in water oplosbare stoffen zijn is het voor hydrolaten van belang dat hiervoor bio gecertificeerde planten worden gedestilleerd. Indien een biolabel niet mogelijk is dienen de gebruikte planten afkomstig te zijn van wildcultuur of van planten vrij van herbiciden, fungiciden en pesticiden.
 • Een lotnummer dat de traceerbaarheid garandeert
 • Een houdbaarheidsdatum

 

 Cruciale kwaliteitsfactor

Naast herkomst en botanische definiëring van de gedestilleerde plant speelt de wijze van destilleren een cruciale rol in de kwaliteitswaarde van het hydrolaat.
OSHADHI staat garant voor een kwaliteitsvol traag destillatieproces bij een lage temperatuur (100°C) en onder lage druk en waarbij gebruik wordt gemaakt van bronwater. Verder wordt, vanuit een diepgaande plantenkennis en de kunst van het destilleren, het destillatieproces per plantensoort bijgestuurd.
Hiermee levert Oshadhi therapeutisch hoogwaardige planten- en bloesemwaters die een heilzame bijdrage leveren aan lichaam en geest.