Houdbaarheid en bewaring
In vergelijking met etherische oliën zijn hydrolaten minder stabiel en beperkter houdbaar, variërend van 6 maanden tot 2 jaar. Ze zijn gevoeliger voor plotse bacterie- en schimmelvorming en de in hydrolaten aanwezige concentraties aan bactericide en fungicide componenten zijn heel wat lager dan bij etherische oliën.
In vergelijking met andere waterige substanties bezitten hydrolaten wel een relatief lage (zure) pH-waarde (tussen 2,9 en 6). Hoe zuurder de pH-waarde hoe beter de houdbaarheid.
Toch vragen hydrolaten de nodige zorgzaamheid inzake stockering.
Oshadhi kiest voor een glazen violetblauwe verpakking. De vibratie van het violetblauwe glas heeft een positieve invloed op de houdbaarheid en versterkt de energetische lading van het hydrolaat.
Bulkvolumes (500ml) worden verpakt in violetblauwe stevige petflessen, dit om het gewicht tijdens het transport te beperken. Eventueel kan je het hydrolaat bij ontvangst overgieten in glazen flessen.
OSHADHI hydrolaten bevatten geen alcohol noch enig ander conserveermiddel.
Ze worden daarom het best bewaard op een koele, donkere plaats bij een constante temperatuur beneden 14°C.
Bij onregelmatig gebruik of een onderbreking van een hydrolatenkuur is het aangewezen om, eenmaal de fles half leeg is, de inhoud over te gieten in een kleinere fles zodat er minder kans is op oxidatieve inwerking door de aanwezige zuurstof.
Twee barometers om de staat van het hydrolaat na te gaan:
Kijk regelmatig na of het hydrolaat helder en doorzichtig is
Een witte ‘watten’-wolk of slierten met een netstructuur wijzen op bacterie- of schimmelvorming en maken het hydrolaat ongeschikt voor inname!
Soms kunnen vlokjes of schilfers aanwezig zijn in het hydrolaat. Dit is een natuurlijk fenomeen van het destillatieproces en sommige hydrolaten zijn er gevoeliger voor dan andere (bv. engelwortel, hysop, zoete venkel, kamille, grove den, niaouli). Deze vlokjes hebben geen negatieve invloed op de kwaliteit van het hydrolaat en mogen mee opgedronken worden. Wie wenst kan het hydrolaat filteren door een papieren koffiefilter die voor sterilisatie 5 seconden in de magnetron is geplaatst.
Ook de geur van het hydrolaat kan ons het nodige vertellen.
Een hydrolaat met een azijngeur of een fletse geur wijst op bacterievorming en is niet meer geschikt voor inname!
Tip: Hydrolaten die niet meer geschikt zijn voor consumptie leveren nog een positieve bijdrage aan kamerplanten en aan de composthoop.