Wat zijn etherische oliën?

De geurige essentie van planten

Aromatische planten als basis

Aromatische planten beschikken over speciale cellen die het vermogen hebben om de stoffen, die het resultaat zijn van fotosynthese, om te zetten in aromatische vluchtige moleculen. De aanmaak van deze geurstoffen gebeurt voornamelijk in de oppervlakteweefsels van de plant en wordt beïnvloed door zonlicht en warmte. Planten die in een zuiders klimaat groeien hebben dan ook een grotere geurkracht dan planten uit een koude of gematigde klimaatzone.
Het deel van de plant waarin de geurstoffen het meest geconcentreerd aanwezig zijn, verschilt van plant tot plant. Etherische oliën worden dan ook gewonnen uit verschillende plantendelen: bladeren, bloemen, zaden, naalden, hout, wortels of hars.
De geurstoffen hebben in de plant tal van vitale functies. Ze zijn van belang voor de plant om te groeien, helpen de plant te genezen van een letsel, dienen als lokaas voor insecten om zo de eigen voortplanting te waarborgen, als een middel om met andere planten te communiceren, als bescherming tegen bacteriën, schimmels en uv-straling, enz.

Een harmonieuze balans

Wanneer de vluchtige essence uit de plant geëxtraheerd wordt d.m.v. stoomdestillatie spreken we van een etherische olie.
Etherische oliën zijn opgebouwd uit een ruim pallet van tientallen tot vaak zelfs honderden verschillende biochemische componenten die zich in een zeer complex natuurlijk evenwicht t.o.v. elkaar bevinden. Deze verschillende componenten vullen elkaars activerende en helende kwaliteiten aan en versterken elkaar. Eventueel aanwezige agressieve verbindingen worden door andere componenten in evenwicht gehouden. Hierdoor kennen natuurlijke oliën nauwelijks bijwerkingen.
Een geïsoleerde molecule (bv. eucalyptol) heeft niet dezelfde eigenschappen als de complexe samenstelling van een natuurlijke etherische olie (bv. eucalyptus). De werking van etherische oliën berust immers op het harmonische samenspel van al hun bestanddelen.

 Krachtige essentie

In haar geur draagt de plant het sterkst haar essentie, haar vitale levenskracht. Zo zijn etherische oliën ook dragers van de etherische kracht van de plant en sterken in ons de vitale levensenergie en van daaruit ons zelfgenezend vermogen.
Geuren maken de levenskracht en levensvreugde in ons wakker!
Synthetisch bereide aromatische oliën missen de vibrationele energie van het leven zelf die alleen in de natuur aanwezig is. Ze worden door het lichaam niet herkend als lichaamseigen en hebben dan ook geen helende werking.

Lees meer: Eigenschappen van etherische oliën