Veilig gebruik

Aanbevelingen voor een veilig gebruik van etherische oliën

 

Aromatherapie is een veilige therapie mits het volgen van de regels van de kunst!
Etherische oliën bevatten een ruim pallet aan actieve componenten en zijn zeer geconcentreerd. Daarom dienen ze met de nodige voorzichtigheid en gedoseerd gebruikt te worden. Respecteer de algemene aanbevelingen voor toepassing en dosering en wees aandachtig voor mogelijke contra-indicaties per etherische olie. Voor betrouwbare literatuur verwijzen we graag naar het Aromecum van Harmen Rijpkema en het Groot Handboek Aromatherapie van Greetje Van den Eede en Dr. Geert Verhelst.

Niet alle etherische oliën zijn voor iedereen geschikt.
Het gebruik van etherische oliën tijdens de zwangerschap, bij kleine kinderen en ouderen of bij mensen met astma, epilepsie of hoge bloeddruk vragen extra aandacht. Bij onvoldoende kennis, raadpleeg steeds een arts of aromatherapeut.
Etherische oliën worden doorgaans niet gebruikt bij baby’s jonger dan 6 maanden.
Gebruik bij kinderen uitsluitend kindvriendelijke oliën.

Ga bij ernstige klachten niet zelf experimenteren maar raadpleeg een arts.

Voor gebruik op de huid etherische oliën steeds verdunnen in een plantaardige draagolie. Voor badtoepassing etherische oliën steeds oplossen in een emulgator alvorens ze aan het badwater toe te voegen.

Hou etherische oliën buiten het bereik van kinderen.
Heeft een kind toch etherische olie gedronken? Laat het dan onmiddellijk een groot glas volle melk drinken of een ruime portie volle yoghurt of platte kaas eten. Het aanwezige vet in deze melkproducten zal de etherische olie opnemen en helpen afvoeren.
Krijgt een kind pure etherische olie over zijn lichaam heen? Doe dan enkele eetlepels volle yoghurt, kwark of room op een washandje en haal hiermee de etherische olie van de huid. Ook eender welke plantaardige olie kan hiervoor gebruikt worden.

Vermijd contact van etherische oliën met ogen en slijmvliezen. Dit veroorzaakt irritatie met een brandend gevoel. Was daarom de handen na elke massage of aanraking met etherische olie om accidenteel contact met de ogen te vermijden.
Komt er toch per ongeluk etherische olie in je ogen terecht? Doe dan wat vette plantaardige olie (zoals olijfolie, amandelolie of jojoba olie) op een watje of zakdoekje en ga hiermee een tweetal keer over de oogbol. Beweeg hierbij van de buitenkant van het oog naar de binnenkant. De vette olie zal de etherische olie opnemen. Het heeft geen zin om het oog uit te spoelen met water!

Zorg dat de flesjes met etherische olie na elk gebruik goed worden afgesloten. Bewaar ze op een koele en donkere plaats en houd ze uit de buurt van vuur; etherische oliën zijn namelijk licht ontvlambaar.

Etherische oliën van citrussen en dennen hebben gemakkelijk de neiging om te oxideren waardoor ze bij gebruik op de huid irritatie kunnen veroorzaken. Daarom is het aan te raden om een geopend flesje binnen het jaar te verbruiken, ook al geeft het etiket een langere houdbaarheidsdatum aan.

Bij een gevoelige huid of in geval van twijfel omtrent overgevoeligheid aan een bepaalde etherische olie, kan je één druppel olie puur aanbrengen op de gevoelige huidzone van de elleboog- of knieholte. Wanneer na 24 uur geen reactie is opgetreden is de etherische olie normaal gezien veilig voor gebruik.

De essentiële oliën van citrusschillen hebben een fotosensibiliserende werking door de aanwezigheid van furocoumarines. Wanneer deze oliën, aangebracht op de huid via een crème, zalf of olie, binnen de 12 uur worden blootgesteld aan uv-straling (zon of zonnebank) kunnen ze ernstige huidreacties zoals zonnebrand, blaarvorming, huidverkleuring (pigmentatie) en oedemen veroorzaken (tot 2 dagen na het gebruik).
Wanneer deze oliën in een aangepaste lagere dosering in een verzorgingsproduct zijn verwerkt (tot maximaal 0,5%, dwz 1 druppel op 10ml) zullen ze normaal gezien geen aanleiding geven tot een fototoxische reactie. Ook wanneer men na het gebruik van bovengenoemde oliën op de huid minstens 12 uur het zonlicht of zonnebank vermijdt kunnen deze etherische oliën zonder probleem worden gebruikt.

Gebruik voor je gezondheid alleen 100% zuivere en kwaliteitsvolle etherische oliën.