Toepassing

Etherische oliën kennen veelzijdige toepassingen en kunnen zowel uitwendig als inwendig (*) worden ingezet. Hieronder een overzicht van de voornaamste toepassingen binnen de aromatherapie.

Verstuiving

Via verstuiving kunnen etherische oliën unitair of in synergie ingezet worden voor volgende doeleinden:

 • het creëren van een aangename atmosfeer
 • het neutraliseren van onaangename geuren
 • het zuiveren en ontsmetten van de lucht van ziekmakende micro-organismen
 • het bevorderen van de weerstand
 • het verlichten van allerlei klachten op de luchtwegen
 • het verhogen van mentale helderheid en concentratie
 • het tegengaan van fysieke en psychische vermoeidheid
 • het bevorderen van een goede slaap
 • het genereren van een ontspannend en/of revitaliserend effect
 • het ondersteunen van emotioneel welzijn
 • het verlichten van spanningen, depressie en angsten

Directe inhalatie(= geschikt voor individuele toepassing)

 • droge verstuiving: 1 tot 2 druppels etherische olie op een zakdoekje, tissue, trui, sjaaltje, hoofdkussen enz. of via een neusinhaler.
 • dampen via een inhaleerkan: ideaal bij klachten op de onderste (!) luchtwegen.

Indirecte inhalatie

 • verdamping van de etherische olie in de ruimte via een aromalampje, een geursteentje, een waterbakje aan de radiator of op de kachel of via een luchtbevochtiger.
 • verstuiving of verneveling van de etherische olie in de ruimte via een elektrische aromadiffuser of een kamerspray.

Bad

Een aromatisch bad is een eenvoudige en bijzonder aangename manier om te genieten van de therapeutische en weldoende effecten van etherische oliën.

LIGBADEN werken in de eerste plaats ontzettend relaxerend en zijn ideaal om te ontspannen na een drukke werkdag of in perioden van stress. Verder kan een aromatisch bad – mits de keuze van de juiste oliën – ondersteuning bieden bij hoofdpijn, slapeloosheid, nerveuze spanningen en depressie, spier- en gewrichtspijnen, menstruele klachten, problemen met de bloedcirculatie, een verlaagde immuniteit en huidproblemen.

Gebruik etherische oliën nooit puur in het badwater!

Daar etherische oliën niet oplossen in water blijven ze bovenop het water drijven en kunnen zo onverdund de huid irriteren. Etherische oliën dienen dan ook steeds opgelost te worden in een emulgator vooraleer ze aan het badwater worden toegevoegd.

Algemene dosering voor volwassenen:  8 tot 12 druppels etherische olie op een vol ligbad, gemengd in een emulgator zijnde 1 tas volle melk of room of 1 soeplepel vloeibare honing.
Het aantal druppels kan verdeeld worden over verschillende etherische oliën waarbij rekening dient gehouden te worden met het maximale aantal aanbevolen druppels per specifieke etherische olie. Deze informatie is onder meer terug te vinden in het Aromecum van Harmen Rijpkema.

Opgelet: volgende etherische oliën zijn niet geschikt voor gebruik in bad!

 • alle citrusschillen: deze oliën kunnen een rode, geïrriteerde huid uitlokken (kort na het bad verdwijnen deze symptomen)
 • alle sparren en dennen: in combinatie met warm water kunnen deze oliën de huid prikkelen of zelfs een brandend gevoel veroorzaken.
 • Kaneel: in combinatie met water kan deze olie roodheid en ernstige irritatie tot zelfs brandwonden veroorzaken!
 • Pepermunt: reeds in een kleine dosering kan deze olie tot een koudeshock leiden!
 • Tijm, oregano en kruidnagel: deze oliën mogen enkel in een uiterst lage dosering gebruikt worden.

Ook VOETBADEN bieden een deugddoend moment van zelfzorg en zijn een waardevol alternatief voor zij die geen bad hebben of voor wie een ligbad nemen moeilijk is. Etherische oliën worden door de huid van de voetzolen heel goed geabsorbeerd en bereiken zo via het bloed het hele lichaam.
Voetbaden zijn heilzaam bij huidontstekingen, schimmels, reumatische aandoeningen, koude, verlaagde immuniteit en slapeloosheid.

Algemene dosering voor volwassenen:  5 tot 8 druppels etherische olie in een halve tas volle melk of in 1 soeplepel vloeibare honing.

Massage

Door hun diep ontspannende werking op het spierweefsel en de geest hebben aromatische massages een grote therapeutische waarde, zeker in deze stressvolle tijden.
Bij de bereiding van een massageolie wordt de keuze van draagoliën en etherische oliën afgestemd op het beoogde doel van de massage. Daar bij een lichaamsmassage de etherische oliën via een groot huidoppervlak in het lichaam worden opgenomen, is een juiste verdunning van de etherische oliën belangrijk.

Algemene dosering voor een ontspannende massage
Volwassenen:  5 druppels etherische olie op 10ml draagolie.
Hou steeds rekening met de maximale aanbevolen dosering per specifieke etherische olie en de eventuele contra-indicaties. Deze informatie is onder meer terug te vinden in het Aromecum van Harmen Rijpkema.

Lokale uitwendige toepassing

Ter ondersteuning en behandeling van fysieke klachten kan een aromatische wrijfolie lokaal t.h.v. een bepaald orgaan, kwaal of letsel worden ingemasseerd. Dit vereist een goede kennis van de aroma’s en hun inhoudsstoffen.

Voorbeelden:

 • een borstolie of -balsem bij klachten op de luchtwegen
 • een inwrijfolie voor spieren en gewrichten
 • een inwrijfolie t.h.v. de lever, de nieren, de darmen, enz.
 • een inwrijfolie op de slapen (bij hoofdpijn) of op de voetzolen (ter bevordering van de immuniteit, de slaap, de bloedcirculatie, …)

Schoonheidsverzorging

Etherische oliën zijn tevens een waardevolle component in een natuurlijke schoonheidsverzorging.
Hun dosering in gelaatsoliën en -crèmes ligt wel lager dan in een algemene lichaamsolie: maximum 1,5%, dit betekent maximum 3 druppels op 10ml draagolie.

Inname

Vooral de Franse strekking binnen de aromatherapie richt zich op het inwendig gebruik van etherische oliën.
Door het krachtige en sterk geconcentreerde karakter van etherische oliën vereist inwendige toepassing een grondige kennis omtrent de actieve inhoudsstoffen en de juiste doseringen van etherische oliën.
(*) Aandacht:
Als een Oshadhi etherische olie geschikt is voor inwendig gebruik dan wordt dit op de individuele productfiche op deze website expliciet aangegeven met de zin ‘Deze etherische olie is geschikt voor verdund gebruik in voeding’ (btw 6%).
Alle Oshadhi etherische oliën die volgens de Europese wetgeving niet toegestaan zijn als voedingsaroma worden door ons verkocht voor gebruik als kamergeur of als basisingrediënt voor natuurzuivere cosmetica (btw 21%). De productfiche van deze etherische oliën maakt geen vermelding van geschiktheid voor gebruik in voeding.