Eigenschappen

Algemene eigenschappen van etherische oliën

Etherische oliën zijn sterk geconcentreerde stoffen. Voor één druppel etherische olie is 100, 200 tot soms 500 gram plantenmateriaal nodig! Etherische oliën zijn sterk aromatisch en hebben elk een uniek geurprofiel. Ze zijn vluchtig, licht ontvlambaar en gevoelig voor licht en warmte. In tegenstelling tot synthetische essences zijn ze zelden kleurloos.

Van vloeibaar tot vast

In contact met water gedragen etherische oliën zich als olie. Toch voelen ze niet vettig aan. Ze lossen weinig tot niet op in water maar mengen zich gemakkelijk in plantaardige olie, alcohol, volle melk, honing, azijn en zout.
Ze kennen verschillende consistenties: van vloeibaar tot vast. De vaste oliën zijn harsbevattende oliën zoals bijvoorbeeld roos of vetiver.

Opname in het lichaam

Daar etherische oliën opgebouwd zijn uit zeer kleine lipofiele en vluchtige moleculen die het lichaam herkent als lichaamseigen, worden ze heel gemakkelijk door de huid of het longweefsel opgenomen. Eénmaal opgenomen in ons lichaam, vinden de aromatische moleculen via de bloedbaan hun weg naar dat lichaamsdeel waar ze hun heilzame werking het sterkst kunnen inzetten. Zo kan bijvoorbeeld een etherische olie die een inwerking heeft op de lever lokaal ter hoogte van de lever worden ingemasseerd maar eveneens zullen de aromatische moleculen de lever bereiken wanneer de etherische olie wordt ingeademd of elders op het lichaam wordt ingemasseerd.

Therapeutische eigenschappen van etherische oliën

Etherische oliën bevatten de vitaliserende, immuunversterkende en regeneratieve eigenschappen van de plant. Zo hebben zij het vermogen ook onze vitale krachten te voeden en ons zelfgenezend vermogen te versterken zodat lichaam en geest opnieuw tot evenwicht kunnen komen.

Impact op ons lichaam

Etherische oliën hebben een algemeen stimulerend en regulerend vermogen op heel wat lichamelijke processen, onder meer op ons immuunsysteem. Ze werken antibacterieel, antiviraal en antifungaal. Ze stillen onze pijn en werken ontkrampend.
Heel wat etherische oliën helpen onze luchtwegen openen en hebben er een slijmoplossende en helende invloed op. Andere oliën ondersteunen voornamelijk onze lymfe- en bloedcirculatie, vitaliseren onze spijsvertering en/of stimuleren huidregeneratie. Een aantal etherische oliën zijn gekend om hun regulerende werking op ons hormonaal stelsel.

Impact op onze geest

Niet alleen op lichamelijk vlak zijn etherische oliën bijzonder krachtig, ze ondersteunen ook emotionele en mentale processen. Ze werken regulerend op ons centraal zenuwstelsel en bevorderen ons algemene welzijn.

Opmerking: de eigenschappen en therapeutische indicaties van etherische oliën zijn rechtstreeks gerelateerd aan de biochemische inhoudsstoffen van de olie, vandaar het belang om bij het therapeutisch gebruik van etherische oliën kennis te hebben van de eigenschappen en de werking van deze inhoudsstoffen.